Soepel je eigen
praktijk starten? 

Zo begin je met een duidelijke visie!

  • Ontwikkel een toekomstvisie
  • Coaching en begeleiding
  • Concreet stappenplan

Zorgverlener versus Ondernemer

Je eigen praktijk starten is een enorme uitdaging. In je nieuwe tandartspraktijk ga je al jouw ideeën realiseren. Dat is heel leuk, maar tegelijkertijd ook heel spannend. Als tandarts ben je niet opgeleid om ook te ondernemen en er zullen veel onbekende zaken op je pad komen.

Veel praktijkhouders ervaren een spanningsveld tussen de rol van zorgverlener en het praktijkhouderschap. In de rol van praktijkhouder moet je groeien. Het is een rol waar je je eigen draai in moet vinden. Enerzijds door gewoon te doen, want je leert veel door het ‘vallen en opstaan’. Anderzijds kun je veel problemen voorkomen door je ideale toekomstige praktijk goed in kaart te brengen en vooral niet zelf het wiel uit te vinden.

Stel jezelf bij elke beslissing deze belangrijke vraag

Veel startende praktijkhouders zijn zich niet altijd bewust van de impact van hun keuzes in de beginfase. Een belangrijke keuze van het eerste uur kan namelijk nog lang doorwerken in de praktijk. Maar zijn dat wel de juiste keuzes? Om die reden is het essentieel bij elke bedrijfskundige beslissing jezelf als praktijkhouder de volgende vraag te stellen:

Is deze beslissing ook goed
voor de praktijk op de langere termijn?

De voorwaarde daarvoor is uiteraard wel, dat je als praktijkhouder goed voor ogen hebt wat jouw langetermijnvisie is. Wat voor soort praktijk je wilt opbouwen en waar je op termijn naartoe wilt.

Ontwikkel je praktijk vanuit een duidelijke visie

Een stabiele groei en ontwikkeling van je praktijk begint altijd met een duidelijke visie. Bij veel praktijkhouders ontbreekt een langetermijnvisie of is die niet leidend bij het nemen van de alledaagse beslissingen.

De praktijkvisie moet altijd de basis – het startpunt – zijn van alle keuzes. De uitdaging voor jou als praktijkhouder is om deze langetermijnvisie echt te vertalen naar concrete doelen, acties en gewenst gedrag en deze stap voor stap in te voeren.

Wat is jouw praktijkvisie?

De valkuil bij het ondernemen

Een risico voor de tandarts – praktijkhouder is, dat je werkzaamheden als zorgverlener alle tijd ‘opslokken’. Hoeveel tijd houd je dan daadwerkelijk over om te ondernemen? Het is essentieel hier een goede balans in te vinden, omdat dit ook de toekomst van je praktijk bepaalt.

Ik sprak al veel tandarts – praktijkhouders die het praktijkhouderschap als een te zware last gingen ervaren, waardoor het plezier in de praktijk volledig verdween. Dit is nooit wat je voor ogen hebt met een eigen praktijk, maar wat wel degelijk een valkuil als ondernemer.

Zij gingen je voor:

“Sjoerd heeft me in de afgelopen jaren erg prettig geholpen met het realiseren van een gestructureerde tandartspraktijk. Een goede sparringpartner én het hart op de juiste plek.”

Rick den Heijer - Mondcentrum Drunen

Onze gesprekken en de analyse hebben geleid tot een plan van aanpak met draagvlak om de realistische doelen te bereiken.

Casper Bots - De Mondzorgkliniek

“Ik houd zelf van analyseren en complexe situaties overzichtelijk maken. De hulp van Sjoerd als sparringpartner, zijn ervaring in de praktijk en prettige werkwijze richting het team zijn erg fijn. 

Nog een naam?

Welk pad moet je volgen?

Voor het starten van een praktijk bestaat er helaas geen gebaand pad, waarmee je uitkomt bij die leuke en financieel gezonde praktijk die je voor ogen hebt. Er zijn veel belangrijke beslissingen te nemen onderweg. Denk maar eens aan het volgende:

  • Met welke systemen ga je werken?
  • Ga je direct een volwaardig team aanstellen of toch liever eerst een patiëntenbestand opbouwen?
  • Ga je zelf de administratie doen of is het beter met een praktijkmanager te starten?
  • Wat voor salaris bied je je medewerkers en hoe stel je arbeidsvoorwaarden op?
  • Wat moet ik allemaal doen en regelen om aan de huidige wet- en regelgeving te voldoen?

Ga niet het wiel uitvinden bij het starten van een praktijk

Vele andere tandartsen zijn jou voorgegaan en is het niet nodig overal en altijd zelf het wiel uit te vinden. Regelmatig reflecteren en sparren over jouw ideeën brengt je heel veel.

Ondernemen is een weg van vallen en opstaan. Dit vraagt ook van jou als praktijkhouder om jezelf open op te stellen voor de jarenlange ervaring van anderen.

Om te leren van je fouten, zodat niet alleen jouw praktijk zich verder ontwikkelt, maar ook jijzelf in je rol als praktijkhouder en ondernemer.

Ben jij voornemens een zorgpraktijk op te zetten?

Ik help je graag. Laat je gegevens achter en ik neem binnen 24 uur contact met je op.

Praktijk starten

1 + 3 =