Waarom protocollen? Praktische implementatie nieuwe WIP-richtlijn

Veel praktijken zijn uiteraard zeer benieuwd naar de nieuwe eisen uit de recente WIP-richtlijn. Het ‘op orde’ krijgen van de praktijk begint veelal met een inventarisatie van de eisen gevolgd door het..

Gratis e-boek:

Werken in en aan je zorgpraktijk

Veel praktijken zijn uiteraard zeer benieuwd naar de nieuwe eisen uit de recente WIP-richtlijn. Het ‘op orde’ krijgen van de praktijk begint veelal met een inventarisatie van de eisen gevolgd door het aanpassen van de protocollen. Waarom? Wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van deze protocollen? Om te voorkomen dat u de protocollen puur plichtmatig aanpast, hierbij de vier redenen waarom u protocollen heeft (in volgorde van belangrijkheid):

1.   Creëren van een leermoment voor het team

De grootste toegevoegde waarde zit in het gezamenlijk bespreken van de eisen vanuit de nieuwe WIP-richtlijn en het bespreken van de praktische vertaling naar uw eigen specifieke situatie.

2.   Vastleggen van de afspraken

De uitkomst van de eerste stap is het vastleggen van uw eigen afspraken in de protocollen. De protocollen vormen daarmee de basis van alle afspraken rondom hygiënisch werken.

3.   Inwerken van een nieuwe medewerker

Als alle afspraken duidelijk zijn voor het team, zullen de protocollen wellicht langere tijd in de kast blijven staan. Protocollen zijn van grote toegevoegde waarde bij het inwerken van een nieuwe medewerker. Een gemiste kans als u dit niet doet. Het doornemen van de protocollen is dan ook één van de belangrijkste punten op het formulier ‘inwerken nieuwe medewerker’.

4.   Verantwoorden naar IGZ

Veel tandartsen noemen dit punt als belangrijkste argument voor het opstellen van protocollen. Echter, ik adviseer een tandarts vanuit zijn eigen praktijk te kijken. Vanuit dat perspectief is de verantwoording naar IGZ uiteraard wel noodzakelijk, maar heeft dit de minst toegevoegde waarde voor uw praktijk.

Training ‘Praktische implementatie van de nieuwe WIP-richtlijn ‘:

Sjoerd Kuiken verzorgt in juni en juli zes avonden in opdracht van Dental Bauer over de nieuwe WIP-richtlijn. In de presentatie wordt inhoudelijk ingegaan op de nieuwe eisen vanuit de WIP-richtlijn en vooral de praktische implementatie ervan in de praktijk.

Neem contact op

 

Anderen bekeken ook

Tips over hoe jouw praktijk meer omzet kan behalen

Tips over hoe jouw praktijk meer omzet kan behalen

De gemiddelde praktijkomzet van € 254.000 (exclusief techniek) per behandelkamer geeft een goede indicatie wat jouw praktijk aan omzet over 2023 kan behalen. Dit bedrag is namelijk de uitkomst van mijn onderzoek..

NIEUW: Online cursus ‘Werken met doelen’

NIEUW: Online cursus ‘Werken met doelen’

Ervaar jij ook, dat je vooral wordt geleefd door ‘de waan van de dag’? Terwijl je eigenlijk veel meer aandacht wil besteden aan de praktijk overkoepelend om jouw ambitie en de praktijkdoelen te verwezenlijken. De..

Tips: Aan het werk in coronatijd

Tips: Aan het werk in coronatijd

Inleiding
Gedurende deze coronacrisis is er vooral veel onzekerheid, doordat we allemaal paden bewandelen waar we niet eerder zijn geweest. Onzekerheid over onze gezondheid, over het voorbestaan van de praktijk en..